Eksperci

Jak rozpraszacze wpływają na to, ile zjadamy? Czy wspólne gotowanie pomaga budować głębsze relacje? W jaki sposób spędzać czas z najbliższymi podczas posiłków, by były one dla wszystkich satysfakcjonujące? Dietetycy i psycholodzy dzielą się swoją wiedzą.
Andżelika Dominiak
Psycholog
Psycholog, Psychodietetyk
Psycholog, Psychodietetyk
Poznaj eksperta
Marta Koźlarek
Dietetyk
Dietetyk
Dietetyczka i pasjonatka gotowania, racjonalnego odżywiania oraz zdrowego stylu życia. Według Marty praca z dietetykiem jest tylko wstępem do zmiany stylu życia, który ma nauczyć intuicyjnego, rozsądnego odżywiania, słuchania własnego organizmu bez popadania w skrajności i ulegania panującej modzie. Za główny cel stawia zdrowie i dobre samopoczucie, którego podstawą jest odżywione, silne ciało. Uważa, że kluczowym jest skupienie się na prawidłowym żywieniu, ale również na aktywności fizycznej, regeneracji oraz higienie psychicznej – co tylko w połączeniu daje widoczne i trwałe rezultaty. Na co dzień oprócz pracy w gabinecie dietetycznym zarządza Centrum Ruchu i Terapii BODYWORK, koordynuje projekt „Planu Zdrowej Zmiany” oraz prowadzi FitBar ze zdrową żywnością
Poznaj eksperta
Monika Kotlarek
Psycholog
Autorka Psycholog Pisze
Członkini Australian Society Of Rehabilitation Counsellors. Propagatorka "samodbania", przekonana, że zdrowie psychiczne jest tak samo ważne, jak zdrowie fizyczne.
Poznaj eksperta
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Dietetyk
Autorka bloga ZdrowoNajedzeni.pl
Autorka bloga ZdrowoNajedzeni.pl
Poznaj eksperta
Anna Radowicka
Dietetyk
Autorka bloga AnnaRadowicka.pl
Specjalizuję się w dietach związanych z chorobami cywilizacyjnymi, w tym szczególnie w dietach odchudzających, również dzieci. Swoje diety układam bazując na naukowej wiedzy. Dzięki temu moi pacjenci zrzucają wagę szybko i skutecznie. Ale dietetyka to dla mnie coś więcej niż praca. To pasja, którą chcę dzielić się z innymi. Dlatego nie tylko przyjmuję pacjentów, ale także prowadzę szkolenia i udzielam się w mediach, promując właściwe nawyki żywieniowe.
Poznaj eksperta
Andżelika Dominiak
Psycholog
Wspólne jedzenie ma znaczenie - o psychologii w kuchnii
Posiłki jedzone w biegu, przed telewizorem, w samochodzie czy w towarzystwie smartfona stają się dla nas powszechnym widokiem. Nikogo nie dziwi osoba prosząca o jednoosobowy stolik w restauracji, albo pijąca samotnie kawę w kawiarni wpatrzona w ekran laptopa...
Czytaj artykuł
Marta Koźlarek
Dietetyk
Przy jednym stole, ale osobno. Jak ważne jest jedzenie razem, a nie obok siebie.
Życie większości z nas w ostatnich latach znacząco przyspieszyło. Wczesna po-budka, szybkie wyjście z domu, korek w trakcie dojazdu do pracy, przekąska w drodze...
Czytaj artykuł
Andżelika Dominiak
Psycholog
Razem nie tylko raźniej ale i lepiej. Jak wspólne posiłki wpływają na jakość i sposób przyrządanych dań.
W ostatnim czasie obserwujemy duży wzrost świadomości żywieniowej wśród konsumentów. Wiedza na temat gotowania dostępna jest w programach telewizyjnych czy publikowana na blogach...
Czytaj artykuł
Marta Koźlarek
Dietetyk
Mikrobiota Jelitowa - wewnętrzne wsparcie organizmu
Żyjemy w czasach kultu produktywności i manii efektywności. Stawiamy sobie wysoko poprzeczkę, przez co nieustannie 'biegniemy', chcemy mocniej, więcej, szybciej...
Czytaj artykuł
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Dietetyk
Jedząc online zjadasz więcej. Jedz świadomie, #jedzoffline
Śniadanie w towarzystwie pierwszych porannych maili, obiad ze słuchawką w uchu - w biegu między jednym spotkaniem a drugim - równie ważnym, potem kawa, przekąska w samochodzie i do domu...
Czytaj artykuł
Monika Kotlarek
Psycholog
Wspólny posiłek bez nosa w telefonie. Sposoby na oderwanie rodziny od smartfona.
Popołudnie. Cała rodzina spotyka się w domu, przy stole, by po dniu pełnym nauki i pracy zjeść kolację. Niestety, zamiast skupić się na sobie, przyjemności jedzenia i rozmów z ukochanymi...
Czytaj artykuł
Monika Kotlarek
Psycholog
Tylko, czy aż wspólny posiłek? Jak wspólne gotowanie może rozwijać Twoje dziecko?
Siadanie przy wspólnym rodzinnym stole i delektowanie się tym, co leży na naszych talerzach (również dziecka), zaczyna się tak naprawdę już w kuchni. Wielu rodziców i opiekunów woli gotować samemu...
Czytaj artykuł
Anna Radowicka
Dietetyk
Korzyści zdrowotne ze wspólnych posiłków
JProblem otyłości i nadwagi dotyczy 10 proc. dzieci i młodzieży na świecie. Szacuje się, że do 2025 r. będzie 177 milionów 5 – 17 latków z nadwagą oraz 91 milionów z otyłością...
Czytaj artykuł
Monika Kotlarek
Psycholog
Przez żołądek do serca. Wspólne gotowanie jako sposób na poprawę komunikacji w związku.
Jeśli patrzymy na obowiązki domowe szeroko, to po 1. może nam się to wydawać męczące, a po 2. gdy każdy w domu robi to, czego nie lubi i co i tak za kilka dni zostanie sprzeniewierzone, bardzo łatwo o konflikty...
Czytaj artykuł