Dyniowe curry-mary

Maślanka Mrągowska Naturalna idealnie pasuje do indyjskich klimatów. Poczuj aromat rozgrzewających przypraw, które w połączeniu z kremową dynią i delikatnym indykiem stworzy prawdziwą ucztę! Maślanka Mrągowska Naturalna idealnie pasuje do indyjskich klimatów.
¾ szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
400 g filetu z indyka
200 g dyni piżmowej
korzeń pietruszki
papryka czerwona
garść jarmużu
cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego lub wody
papryczka chili, do smaku
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki mielonej kurkumy
mały pęczek świeżej kolendry
olej
sól i pieprz, do smaku
ugotowany ryż, do podania
chlebki naan, do podania
garść ulubionych orzechów
W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj przyprawy: papryczkę chili, kolendrę, kmin i kurkumę. Chwilę podsmażaj, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, świeży imbir i chwilę razem smaż. Do podsmażonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w paseczki indyka. Smaż kilka minut mieszając. Do mięsa dołóż pokrojone w kostkę warzywa: dynię, pietruszkę i paprykę. Całość zalej bulionem lub wodą i duś do miękkości przez około 20 minut. Na ostatnie 5 minut dorzuć do garnka jarmuż. Ugotowane curry dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj maślankę. Podawaj z ryżem i chlebkami naan, posypane orzechami i świeżą kolendrą.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.