Obiad się klei

Pieczone pierogi drożdżowe z dynią i soczewicą Propozycja dla miłośniczek ciasta drożdżowego w wytrawnym wydaniu! Pierogi z dyniowym nadzieniem smakują świetnie i są fajnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu. To doskonały wybór spośród dań dobrych dla pań. Dynia i soczewica, dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza oraz witaminy B12, pozytywnie wpływają na wzmocnienie odporności, chronią przed anemią i zmęczeniem. Dodatek maślanki to zawartość witamin z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na samopoczucie psychiczne, a tym samym oddziałują pozytywnie na układ nerwowy.
125 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
400 g mąki pszennej
60 g roztopionego masła
7 g suszonych drożdży
2 jajka
sól
300 g dyni
2 większe marchewki
2 większe pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g przecieru pomidorowego
200 g czerwonej soczewicy
1 jajko
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz
olej
sezam do posypania pierogów
Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Oczyszczone i obrane warzywa – dynię, marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojone cebule, następnie dodaj tarte warzywa. Po chwili smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i soczewice. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę przesmaż i odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, jajka, maślankę oraz roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odkryj je i jeszcze chwilę wyrabiaj, następnie rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz i dokładnie zlep. Gotowe pierogi ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Pierogi piecz przez około 30 minut w 190°C.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.