Zapiekanka z pieczonych warzyw z ryżem

1 szklanka brązowego ryżu,
3 ząbki czosnku,
1 litr bulionu warzywnego,
0,5 litra pasaty pomidorowej,
ew. pomidorki koktajlowe,
upieczone warzywa *,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz
1/2 małej dyni hokkaido,
5 pieczarek,
1/2 mniejszej cukinii,
2 marchewki,
1/3 batata,
1 cebula,
2 pietruszki,
1/2 papryki
opakowanie mini mozzarelli
Sos maślankowo-ziołowy:
1/4 szklanki maślanki,
1 mały ząbek czosnku,
duża garść świeżej bazylii,
sól, pieprz
Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy na kawałki lub plasterki. Wrzucamy na blaszkę z wyższym rantem lub brytfankę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, suszonymi płatkami chilli i skrapiamy olejem lub oliwą – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie do warzyw dorzucamy przepłukany ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zalewamy bulionem. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika na następne 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy naczynie z piekarnika dorzucamy pomidorki i passatę pomidorową, a na wierzch wrzucamy kulki mozzarelli. Całość pieczemy przez kolejne 20-30 minut, aż ryż będzie miękki. W miseczce mieszamy ze sobą maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście bazylii i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapiekankę podajemy z sosem i z mieszanką sałat. Jest to idealne danie do wykorzystania resztek pieczonych warzyw z innego posiłku lub sposób na pozbycie się pojedynczych warzyw, na które nie mamy większego pomysłu.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.