Słodycz na okrągło

Ten przepis to świetna okazja, by dzieciaki wzięły deser w swoje ręce. Wspólne gotowanie to okazja do rodzinnej zabawy i przygotowania czegoś zdrowego. Dzięki zawartości czekolady, orzechów i maślanki, nasze kuleczki dostarczą dzieciom porcję wapnia i magnezu - składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Dodatkowo, dzięki obecności magnezu, wit. D z maślanki zostanie lepiej przyswojona. Na słodko i na zdrowie!
1/3 kubka Maślanki Mrągowskiej
200 g gorzkiej czekolady
90 g suszonych daktyli
100 g suszonych moreli
130 g orzechów laskowych
105 g migdałów
2 łyżki serka śmietankowego
Daktyle i morele zmiksuj blenderem. Podobnie 100 g orzechów laskowych i 75 g migdałów. Resztę orzechów drobno posiekaj. Wszystkie zmiksowane składniki przełóż do miski, dodaj maślankę, serek śmietankowy oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i formuj z masy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtocz w posiekanych orzechach, ułóż na talerzu i wstaw do lodów do pełnego schłodzenia.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.