Zupa soczewicowa z ciecierzycą

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 litra bulionu
400 g ciecierzycy w puszce
1/2 dużego batata
1/2 łyżeczki ras el hanout
1/2 łyżeczki płatków chilli
3/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki imbiru świeżego lub suszonego
woda
2 garście szpinaku
natka pietruszki
1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej
szczypta płatków chilli
1/4 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przepłukaną czerwoną soczewice oraz wszystkie przyprawi i całość chwilę przesmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu, po pewnym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz przepłukaną na sitku ciecierzyce. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szpinak i zupę jeszcze gotujemy ok. 5 minut. Do miseczki z maślanką dodajemy płatki chilli i kumin, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z kleksem sosu oraz kilkoma listkami natki pietruszki.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.