Burgery z grillowanym łososiem

2 bułki do burgerów
500 g łososia norweskiego
oliwa
sól, pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka harissy
Składniki - sos
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki Maślanki Mrągowskiej
2 łyżeczki tahiny
1 łyżka soku z cytrynu
1 mały ząbek czosnku
Składniki - surówka
1/4 główki białej kapusty
1/2 średniego fenkuła
1 średnia szalotka
nać z kopra włoskiego
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka prażonego sezamu
sól,pieprz
oliwa
Pozbawiony skóry kawałek łososia myjemy i osuszamy, następnie skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanego łososia przyprawiamy wędzoną papryką i nacieramy harissą, odstawiamy na ok. 30 minut. W miseczce mieszamy jogurt z maślanką i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny oraz tahinę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Białą kapustę szatkujemy na cienkie kawałki do miski, podobnie postępujemy z fenkułem. Następnie dodajemy pokrojona w piórka szalotkę, posiekany koperek oraz nać z kopra włoskiego. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie wszystko mieszamy i dodajemy prażony sezam. Łososia grillujemy na patelni po kilka minut z obu stron. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem z maślanką i nakładamy na nią surówkę z kapusty. Następnie układamy na surówkę kawałek łososia i posiekaną w piórka szalotkę oraz pokrojony szczypior. Całość polewamy sosem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.