Chleb na maślance z chrupiącą skórką

Pyszny, odżywczy chleb z niezwykle chrupiącą skórką na maślance z najlepszego polskiego mleka! Dzięki dodaniu Maślanki Mrągowskiej, pieczywo ma wyjątkowy smak, dodatkowo zapewnia dobrą ilość wapnia!
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej
500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
15 g drożdży suchych (instant)
50 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli (10 g)
1 łyżeczka cukru (5g )
Składniki do posmarowania chleba:
100 ml wrzątku
1 łyżka mąki (10 g)
1 szczypta soli
Do ciepłej maślanki dodaj drożdże, następnie dodaj cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsyp obie mąki, dodaj sól, wodę i wymieszaną maślankę z drożdżami. Zagnieć ciasto, następnie posyp mąką i przykryj ściereczką/folią spożywczą. Całość odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie na podsypanej mąką stolnicy. Uformuj bochenek i ułóż go na posypanej mąką blaszce od piekarnika. Następnie nakryj ściereczką/folią spożywczą i odstaw jeszcze na 45 min. W tym czasie do wrzątku dodaj 1 łyżkę mąki i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Następnie tą mieszanką posmaruj pieczywo. Całość piecz w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Chleb wystudź na kratce, w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pieczywo krój dopiero, aż całkowicie wystygnie.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.