Smażone warzywne kuleczki z ciecierzycą

350 g ciecierzycy z puszki
4 sztuki marchewki
4 sztuki pietruszki
2 łyżki sezamu
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 jajko
5 łyżek mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki kuminu
3/4 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki res el hanout
sól, pieprz
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej
2 łyżeczki tahiny
1 ząbek czosnku
sezam prażony
sól,pieprz
olej dom smażenia
Ciecierzyce miksujemy na gładką masę i przekładamy do miski. Marchewkę i pietruszkę ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sezam. Jajko roztrzepujemy i również dodajemy do miski, podobnie jak mąkę z ciecierzycy i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przy pomocy dłoni formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące z ciecierzycy. Tak przygotowane kulki smażymy partiami w rondelku z rozgrzanym olejem i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy maślankę i tahinę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz prażony sezam. Sos dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.