Dip z humusu i ciecierzycy

1/4 szklanki Maślanki Mrągowskiej
5 łyżek humusu
mała puszka ciecierzycy
1/2 łyżeczki płatków chilli
Składniki na bakłażana:
1 duży bakłażan
1 płaska łyżeczka kolendry
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka wędzonej papryki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1/5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 szalotka
pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
cytryna
świeża papryka
maca
W miseczce mieszamy humus z maślanką i dodajemy odsączoną ciecierzyce. Całość przyprawiamy płatkami soli oraz pieprzem i solą. Do miseczki nalewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: wędzoną paprykę, kolendrę,tymianek i cynamon. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wcześniej pokrojonego w plastry bakłażana i smażymy je na patelni grillowej do zrumienienia z dwóch stron. Dip z humusu i maślanki rozsmarowujemy na talerzu, następnie układamy na nim grillowane plastry bakłażana. Później układamy pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz kawałki świeżej papryki, natkę pietruszki i szalotkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy ze świeżym pieczywem lub macą.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.