Nie tylko Jacki kochają placki

   
300 g dyni
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
pęczek natki pietruszki
nieduża cebula
szczypior
pół łyżeczki oregano
ząbek czosnku
ok. pół szklanki mąki pszennej
3 jajka
sól i pieprz
200 ml Maślanki Mrągowskiej
2 łyżki serka śmietankowego
sól i pieprz
Dynię, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach i przełóż do miski. Natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj, dodaj do tartych warzyw. Dopraw oregano, dodaj posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj, a następnie dodaj jajka i mąkę, uważając, aby masa miała odpowiednią konsystencję – powinna być luźna, ale nie mokra, by placuszki nie rozpadły się podczas smażenia. Przy pomocy dużej łyżki nakładaj masę na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem i smaż z obu stron aż do zrumienienia. Placuszki podawaj z sosem maślankowo - serowym, który przygotujesz mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu i doprawiając solą oraz pieprzem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.